Aquest mes whole kitchen cercle salat ens proposa moussaka griega, i aquesta és la meva versió...
Ingredients:
1kg. D'alberginies.2 Cebes grans.
3 dents d'all.
750g. Carn picada de xai.
150-200g. Tomàquet sec.
1/2 Copeta vi negre.
1c/c Canyella.
1 c/c hiervabuena.
Sal/pebre.
Emmental ratllat.
Pinyons.
Escalonia o mitja ceba petita.
Ceps.
Mantega.
Farina.
Llet.
Nou moscada.
Sal/pebre.
Rentem i tallem les albergínies en talls gruixuts (6-8mm.), les salem i les deixem reposar en un bol uns 30', per tal de deixar anar l'aigua i perdre l'amargor.
Un cop acabat el temps de repòs, les posem amb aigua ben freda un parell de minuts, les trèiem i assequem bé.
Prees-calfem el forn a 200º, les posarem al forn que es daurin bé sobre paper sulfuritzat amb un xic d'oli, també es poden fregir en oli abundant, es faran molt mes ràpid, jo he optat per el forn per tal de ferles més lleugeres, ja que el farciment és consistent.
Mentre tenim les albergínies al forn anirem preparant la farsa.
Pelem els tomàquets i reservem, agafem el tomàquet sec i el piquem ben fi, ho ajuntem amb el tomàquet natural i ho triturem tot junt, reservem.
Després afegirem la barreja de tomàquets que hem triturat i ho cuinem fins que sigui fet (de 5 a 10 min.) Afegirem el vi i deixem reduir, reservem.
Beixamel de ceps:
Agafem un grapat de ceps i els hidratem, avui he optat per hidratar-los en la mateixa llet que farem servir mes endavant.
Aquest cop he fet dos, una amb base d'albergínia, capa de carn, albergínia, carn, albergínia, beixamel i formatge.
L'altre amb base d'albergínia, carn, albergínia, carn, beixamel i formatge. (aquesta segona ha quedat molt mes sucosa)
Un cop muntada en les safates, la posem al forn prèviament prees-calfat a 180-200º i ho deixem fer durant 30' mes o menys i ja podem servir el dinar a taula.
MARIDATJE:
La recomanació d'avui, i per resaltar molt més els ingredients de la farsa un blanc complex, tànic, amb cos, fresc, que fa bon contrapunt a les verdures, les espècies, el xai i a la beixamel.Parlem d'Un Masia Carreras 2008, DO Empordà, fet amb la varietat blanca de la garnatxa i amb picapoll, de la serra de l'Albera, vinyes velles de l'Empordà. És un vi extraordinari, que casa molt bé amb la moussaka
Aquestes vinyes estan plantades en sòls pobres de pissarra i esquisits en els vessants de la serra de l'Albera situada als Pirineus, sota un clima mediterrani fortament influenciat pel vent de Tramuntana.
Ha realitzat la fermentació i posteriorment la criança durant 12 mesos en bótes de roure francès en els soterranis de la Masia Carreras, que regenta i pertany des del segle XII a la família Carreras.
MARIDATJE:

Aquestes vinyes estan plantades en sòls pobres de pissarra i esquisits en els vessants de la serra de l'Albera situada als Pirineus, sota un clima mediterrani fortament influenciat pel vent de Tramuntana.
Ha realitzat la fermentació i posteriorment la criança durant 12 mesos en bótes de roure francès en els soterranis de la Masia Carreras, que regenta i pertany des del segle XII a la família Carreras.
Vi elegant i potent alhora, amb bona capacitat per evolucionar favorablement durant els propers anys.
13,5% vol. / 75cl.
Pv: 11'20€
Amb l'assesorament de Joan Gómez Pallarés de la web De vinis a qui agraeixo les seves fantàstiques aportacions, que sempre em sorprenen gratament i m'apropen cada cop mes a la fantastica cultura del vi.
quina bona pinta, sobretot per lo de la beixamel de ceps.......i m'ha sobtat la carn picada de xai...
ResponderEliminarmolt bona presentació
petons
Caray! Con ese toque de hierbabuena y los ceps tiene que estar riquísima.
ResponderEliminarNunca la he probado así. Supongo que hoy tendremos muchas variaciones de ella, estoy deseando verlas todas.
Un beso.
Meravellòs!! La combinació la trobo molt seductora i irresistible!!
ResponderEliminarI la presència amb aquest gratinat...uf desde sempre que m'ha encantat un bon gratinat amb un bon formatge (i sense cremar, plisssss).
:)
Jo també ho penso, la beixamel de ceps deliciosa, també m’ agrada molt la recomanació del vi...bss
ResponderEliminarQuina beixamel més gustosa amb el ceps...a veure si aquest any en trobem i omplim la despensa de ceps, que ja no en tinc.
ResponderEliminarUn petonet
se lo he dicho antes a laube..os estan quedando geniales.cada uno le dais vuestro toque personal..me encanta
ResponderEliminarLa moussaka a mi no m'agrada (massa alberginies), pero aquesta beixamel de ceps me l'emporto!
ResponderEliminarUna abraçada,
El toc de canyella i hierbabuena el trobo molt original, no ho he provat mai. I la beixamenl de ceps és una variació que m'encanta!
ResponderEliminarMuy bien presentada y muy buena de sabor.
ResponderEliminarBesos.
Por favor, ¡¡con carne de cordero!!, que maravilla de moussaka, ya he visto varias por los blogs, y con una pinta increible todas, pero, la carne de cordero me encanta, con lo cuál, ésta tiene que estar sabrosísima y, además con esa bechamel de ceps, bufffff, estupenda
ResponderEliminarBesotes
Vaya pinta! la foto de presentación es súper atrayente!
ResponderEliminarBesos.
M'encanta la moussaka, i aquest plat em sembla fantàstic. M'apunto aquesta beixamel, que d'aquí res la podrem fer servir amb els primers bolets de temporada.
ResponderEliminarFins aviat! ;)
Lidia...
ResponderEliminarMoltes gracies wapa, sempre m'ompla d'orgull les crítiques sobretot si son de les bones :P:P.
Mua!
Empar...
Si hay bastantes y a cual mas buena, y las presentaciones quitan el sentido, la de beatriz de tu eres el chef me ha encantado y en mis vacas flacas tampoco se quedan atras.
Besetes.
Starbase...
La veritat es que a mi també m'agrada un bon gratinat, això si, amb un bon formatge entre molts a mi m'agrada especialment l'emmental... mmm que bo:P.
Petonarros.
Caty...
Donç amb aquest vi (que es bonísim) els gustos es realcen força, una bona troballa per mi, mai no li agrairé prou a en Joan els seus cada cop mes espectaculars sugeriments.
Petonets.
Neus...
Ooooohhh...
Els culliu vosaltres mateixos? a mi es el bolet que mes m'agrada en aquest món, llastima sigui tan car i no el pugui fer servir mes sobint, com t'envejo, jo no sabria triarlos pas.
Muas!
Espe...
La verdad es que si, estoy alucinada, todas tienen un aspecto impecable y las variaciones geniales, la oriental es la caña y la beixamel de curry que??? sin palabras cuanta genialidad se respira por estos blogs, ha sido una decision superacertada apuntarme a whole kitchen estoy super contenta.
Mua!
Sonia...
Donç és ben fàcil, i es pot fer de mil maneres , de fet jo cada cop que la faig (i porto unes quantes) provo de ferla de manera diferent per exemple a vegades hidrato els ceps amb vi blanc, els primers cops amb aigua, però em quedo amb aquesta d'aromatitzar al cop que hidratem (la llet).
Requetesmuacs!
Gemma...
Hola maca, donç si la proves ja veurás com t'agradará, jo la faig servir per miolts plats, lassanya de verduras hi va genial, fins i tot un dia vaig fer canelons farcit d'amanida i com tenia que em va sobrar del migdia li vaig posar la beixamel tebia i estaba bonísim tot i que no les tenia totes amb mi en muntar el plat.
La cocinera de betulo...
Pues si te ha gustado esta presentación tienes que ver la de mis vacas flacas y la de Beatriz de tu eres el chef a mi me han encantado!!!
Ana...
Ains ghracias, y los piñones salteados junto con el tomate seco mezclado con el triturado le dan un toque muy especial.
Besazos.
Alcantarisa...
Muchas gracias, te digo lo mismo que a la cocinera de betulo, me han dejado impactada dos de las presentaciones que he visto, que no las he visto todas, ahora ire a mirar una a una en el blogroll de whole kitchen.
Muaka!
M'encanta musaka! És un plat que cuino cada tardor... petons!
ResponderEliminarUna passada de recepta, i una presentació espectacular!
ResponderEliminarMuy original tus cambios, la bechamel me apetece mucho probarla, tiene que estar buenísima. Bss.
ResponderEliminarNuria,
ResponderEliminarUna moussaka esplèndida i el toc que li ha de donar els ceps em sembla una gran aportació.
Em sembla que m'hi apunto.
Salut!
Avui estic de visita per les musakes , unes aportacions genials i a més amb el complement maridatges que les fan d´allò mes interessants.
ResponderEliminarfelicitats
Que maravilla de receta, un beso.
ResponderEliminarHola petita, que apetitosa se ve esa Moussaka,dan ganas de morder un trozo.
ResponderEliminarGracias por seguir mi blog.
Un beso
Si ya es rica la mousaka, encima con los ceps, menudo puntazo!!!, un beso
ResponderEliminarMe encanta la mousaka.........Como decía aquel<.
ResponderEliminar"De tres amores mi corazón está preso:
La bella Inés, el jamón y berenjenas con queso"
Y siguiendo la rima:
UN BESO
La moussaka t'ha quedat estupenda i la beixamel de ceps té d'estar deliciosa, una combinació perfecta.
ResponderEliminarpetons guapa
Tu presentación me ha enamorado, es fantástica nena.
ResponderEliminarLa primera foto dice mucho Nuria.
Una cosa, me encantaria que dieras tu aportación en un concurso que comienza mañana en mi web cuyo único requisito es cocinar una receta con aceite de oliva virgen extra... cuento contigo??
Acabat de fer...
ResponderEliminarJa veuras quantes utilititats que li treuras a aquesta beixamel, li va bé a tot, lassanya de verdures, de carn de peix, canelons... fins i tot un dia (sempre faig mil proves :P) canelons (freds) farcits d'amanida i com que tenia beixamel feta de migdia li vaig posar un rajolí (tebia, per això) per sobre el caneló i va ser un éxit entre els convidats.
Victoria...
A més esta tan bona la moussaka ja per si sola, a mi em fa venir salibera quan veig els altres plats de les meves companyes.
Visc a la cuina...
Moltes gracies, s'empre es una satisfacció venin de tu.
Maria...
Te animo a hecerlo, ya veras como no te arrepentiras. Mua!
Els fogons...
Hola de nou, jo he triumfat a casa, sobretot amb la beixamel que sempre desperta els paladars dels convidats, agrada moltísim a tothom.
Mai...
Jo també he fet un tomb per el mon moussakero :P, i la veritat es que totes fan molt de goig, penso que aquest mes serà difícil triarne una.
Capisi...
Gracias, un besazo, gracias por pasarte por mi rinconcito.
Muas!
Violeta...
Gracias, la verdad es que me parece muy interesante tu espacio, me encanta visitarlos todos y sacar ideas de ellos, sin vuestros blogs nada de esto seria posible.
Anna...
Hola wapa, ains, menudo cumplido y mas viniendo de ti que eres una crack en la cocina, me encantan todos tus platos y tus presentaciones son maravillosas (y no es peloteo ehhh!!) :P.
Muaka!
Donibaneko...
Donç, desitjo que et produeixi la mateixa sensació que a mi, trobo un descubriment quye m'ha encantat, Joan sempre em recomana vins excepcionals, n'estic molt contenta de poder comptar de tant en tant amb el seu suport.
Susana...
Jajajja...Olé!
Buenísimo comentario, gracias por tu visita.
Smuacks!!
Mº José moltes gracies, el cert es que totes les que he vist per el moment amb totes les variants m'han semblat genials.
Muassssssssssss!
Sara...
Por supuesto, de cuanto tiempo dispongo?
Bueno, ahora lo miro... porque estaba pensando que tal vez la junte con la receta del dia 23, voy a mirar si me coinciden las fechas... ya estoy pensando y mezclando hehehe.
Mua!
Mare meva!, tinc la impressora treballant... Aquesta moussaka és de festa major!, quina gran idea la beixamel de ceps...no saps què donaria per tastar-ne una mica...Una abraçada.
ResponderEliminarpues me parece deliciosa,,,la única mussaka que yo hago el falsa ya que es toda vegetal, tengo que apuntarme a la verdadera yaaaaa
ResponderEliminarUn piatto buonissimo che ti è riuscito alla grande!
ResponderEliminar